Få styr på garnet med Pomp & Co. Danmark

Vigtigheden af core og grip strength

1501959146959Når man snakker med folk om træning er der altid ét spørgsmål der skal stilles:
“Hvor meget bænker du?”
Den er sikker hver gang.. Det er som om at bænkpres er blevet den anderkendte øvelse for at bedømme hvor stærk man er. Men det kan være fuldkommen ligegyldigt hvor mange kilo dit bryst kan holde til, hvis du ikke kan holde vægten i hænderne. Det er irrelevant hvor meget vægt du kan bære på benene under squats, hvis din kerne ikke kan holde dig oprejst. Det samme gælder for dødløft, pull-ups og ja.. Stort set alle andre øvelser.
Hvis du ikke har en solid base for at holde vægten i hænderne og fordele vægten jævnt gennem kroppen, så kan det være ligemeget. Derfor er det vigtigt at vi husker at holde vores to vigtigste fitness-værktøjer ved lige! Nemlig core og grip strenght.

img_20170807_224738Core strength
Vi har snakket lidt om vores core (eller kerne) før. Den stabilisere hele vores krop og fører bevægelserne vi udøver videre. Det er musklerne som beskytter rygsøjlen, og det er muskler man anvender i stort set alle bevægelser man laver! Om man så bare curler håndvægte, kan man stadig mærke at kernen er aktiv i at stabilisere din bevægelse. Din core består af flere lag, som jeg tidligere har beskrevet i mig indlæg Den optimale mavetræning. Derfor er din core strenght ikke bare vigtig ift. din træning, men også dine daglige rutiner. Den er forskellen på rygsmerter ved tunge løft, den er forskellen på en god og dårlig kropsholdning og meget mere.
Men træningsmæssigt er kernen især vigtig under tunge øvelser og basisøvelser (læs om basisprogrammet i mit tidligere indlæg). Her er et par forslag til hvordan du kan forbedre din core:
Planken
Ab wheel
Hanging leg raises
Roman deadlift

1501959209489Grip strength
Næst har vi grip strength. Dine underarme er et af de vigtigste værktøjer under din træning, men de bliver ofte glemt. Du bruger dem under næsten alle øvelser, og jo stærkere de er, desto lettere bliver det for dig at udfører øvelserne bedre og tungere. Faktisk er alle komponenter fra albuen og ned altafgørende for, hvor meget man kan løfte og hvor god form man har.
Jeg er sikker på mange af jer har prøvet at dødløfte og måtte give op. Ikke fordi jeres ryg var udkørt, men nærmere fordi I ikke kunne holde vægten i hænderne længere. Det kan jeg i hvert fald ikke sige mig fri for! Det samme gælder for pullups. Det kan man ændre ved at fokusere mere af sin træning på underarmene! Det behøver ikke være meget, bare lige en øvelse af 3-4 sæt når man træner. En stærk underarm er lig med en stærk grundform. Her er et par eksempler på øvelser I kan prøve:
Farmer walk
Cable wrist curl
Plate pinch

1501962573773Selvfølgelig kan man også træne både core og grip strength ved hjælp af konventionelle øvelser, som jo egentlig er de øvelser man skal bruge dem til. Du træner både core og grip hver eneste gang du udfører en dødløft, squat, curl og så mange andre ting. Men at fokusere sin træning efter at træne dem, gør dem selvfølgelig endnu stærkere! Ligesom man ikke nøjes med at træne biceps under rygtræningen, men i stedet træner dem på en separat dag også.. Derfor vil jeg anbefale jer at prøve det!
En anden ting man kan gøre er at undgå hjælpemidler til at løfte og stabilisere. Jeg ser mange folk bruge bælter til at stabilisere deres kerne og wrist bands til at løfte vægten. Det er også fint hvis man gerne vil løfte meget tungt og gerne vil undgå skader! Men jeg foretrækker at tage vægten lidt ned, sørge for jeg laver øvelsen korrekt, og så bruger jeg min egen styrke til at bære det jeg kan. På den måde føler jeg at jeg udvikler mig bedst.
Jeg håber det er noget I vil tænke over næste gang i træner! Jeg er sikker på at I vil blive overraskede over hvor hurtigt I kan rykke jer, hvis I sætter et større fokus på disse muskler og øvelser.
Det var alt for den her gang! Husk at jeg er blevet nomineret til Årets fitness-blog 2017! Jeg håber på jeres stemme, som I kan give gennem linket!
#SES

Vær den første til at kommentere!

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Få styr på garnet med Pomp & Co. Danmark